Wat wijzigt er in 2016 in de Basis Zorgverzekering?

In de wettelijke basisverzekering zou voor 2016 een grote wijziging worden doorgevoerd. Met name op het gebied van vrije artsenkeuze. De vrije artsenkeuze zou worden beperkt. Gelukkig is dit voorstel niet door de eerste kamer gekomen en blijft het nu bij een paar kleine aanpassingen.

Eigen risico en premie iets verhoogd

Het eigen risico zal worden verhoogd van € 375 naar € 385 en bij de meeste verzekeraars is er een lichte stijging van de premie. De zorgtoeslag wordt ook iets verhoogd om deze kostenstijging te compenseren.

Dit zijn in het kort de wijzigingen in de dekking van de basisverzekering.

Geen eigen bijdrage gehoortoestellen voor kinderen <18

Vanaf 2016 hoeft geen eigen bijdrage meer worden betaald voor kinderen onder de 18 jaar. Voor volwassenen boven de 18 jaar blijft de eigen bijdrage van 25% wel bestaan.

Sportarts vergoed

Vanaf 2016 worden de kosten voor een bezoek aan de sportarts vanuit de basisverzekering vergoed.

Uitbreiding vergoeding voor medicijnen tegen Hepatitis C

In 2016 zal er een ruimere vergoeding gelden voor medicijnen tegen hepatitis C. Voor een aantal medicijnen geld dat ze vanaf nu in alle stadia van de ziekte worden vergoed, en er zijn een aantal medicijnen aan het basispakket toegevoegd.

Prenatale NIPT test

Voor vrouwen die een verhoogd risico lopen op een kindje met het syndroom van Down, Edwards of Patau is de Niet-Invasieve Prenatale Test (NIPT) sinds 2015 in het basispakket opgenomen. Maar alleen als er een positieve combinatietest aan vooraf is gegaan. Sommige vrouwen hebben deze NIPT test in het buitenland laten uitvoeren. De vervolg zorg voor die gevallen valt vanaf 2016 ook in het basispakket.

Prenatale chirurgie bij een open ruggetje

Vanaf 2016 wordt een operatie van een open ruggetje bij een ongeboren kindje onder voorwaarden vergoed.

Behandeling bij uitgezaaid melanoom

Vanaf 2016 zal een behandeling bij een uitgezaaid melanoom worden toegevoegd aan de basisverzekering, namelijk de behandeling met TIL: Tumor Infiltrerende Lymfocyten.

Medicijn voor ziekte SLE

Het medicijn Belimubab voor de ziekte SLE wordt vanaf 2016 ook vergoed vanuit de basisverzekering. SLE is een ziekte die het afweersysteem ontregelt.

Financieel Partners Zorgvergelijker

Met de Financieel Partners Zorgvergelijker kunt u eenvoudig vele zorgverzekeringen vergelijken op prijs en dekking. Zo kunt u bijvoorbeeld aangeven hoeveel behandelingen u meeverzekerd wilt hebben bij aanvullende zorg. Zo vindt u gemakkelijk de zorgverzekering die bij u past!