Naar het buitenland met uw boot? ICP aanvragen!

Veel booteigenaren maken in de zomermaanden een grotere tocht met hun boot. Naar de Middellandse Zee, of de Europese binnenwateren in. Heeft u plannen om met uw boot de grens over te gaan? Dan is het raadzaam om een Internationaal Certificaat Pleziervaartuigen (ICP) aan te vragen. Daarmee toont u aan van wie de boot is waar u mee vaart. In Nederland is het voor de meeste vaartuigen niet verplicht om een dergelijk certificaat op zak te hebben, maar gaat u over de grens, dan meestal wel.

Waarom een ICP aanvragen?

Voor de meeste boten is het in Nederland niet verlicht om een de boot te registreren. In het buitenland moet u echter wel aan kunnen tonen dat het uw boot is waar u mee vaart. Dat kan met een ICP.

Wat is een ICP?

Een ICP is een officieus eigendomsbewijs van uw boot. Met dit Internationaal Certificaat Pleziervaartuigen (de naam zegt het al) heeft u een document in handen waarmee u kunt laten zien dat de boot van u is. Ondanks dat het geen officiële registratie is, komt u met het ICP prima uit de voeten in het buitenland. Op het ICP staan uw boot- en persoonsgegevens vermeld. Een ICP is 2 jaar geldig.

ICP aanvragen

Via de website van het Watersportverbond kunt u voor € 19,50 een ICP aanvragen. Voor 2016 kon dit ook via ANWB, alleen daar zijn ze sinds 2016 mee gestopt.

Zorg dat u bij de hand heeft:

1. Gegevens van de boot (specificaties)

2. Eigendomsbewijs van de boot

3. Identiteitsbewijs van de eigenaar. Indien de eigenaar een bedrijf is, een inschrijving KvK plus een identiteitsbewijs van de eigenaar van het bedrijf.

Neem ook uw ICC mee

Naast een ICP, waarmee u dus aantoont dat u eigenaar bent van de boot, heeft u in het buitenland ook een Internationaal vaarbewijs (ICC) nodig. Een internationaal vaarbewijs is in de meeste landen verplicht.

Controleer uw bootverzekering

In uw bootverzekering kunt u kiezen voor een bepaald dekkingsgebied. Heeft u gekozen voor alleen de Nederlandse binnenwateren of de Nederlandse binnenwateren tot 5 mijl buiten de kust? Pas dan uw verzekering ook nog aan voor dat u vertrekt. Het zou zonde zijn als u bij een schade ontdekt dat de verzekering de schade niet dekt omdat u buiten het dekkingsgebied bent gevaren.

Internationaal bootverzekering certificaat

In veel landen heeft u naast je ICP waarmee u de eigendom aantoont, en naast uw ICC (internationaal vaarbewijs) ook een internationaal verzekeringsbewijs nodig. Deze Statement of Insurance kunt u gratis bij ons opvragen als u via ons uw bootverzekering heeft afgesloten.

Wilt u een nieuwe bootverzekering afsluiten? Neem dan contact met ons op.

In welke landen heb ik  welk document nodig?

Een ICP is geldig in alle binnenwateren van Europa. In de meeste landen binnen Europa is het zelfs verplicht om een ICP bij u te hebben. Een internationaal vaarbewijs is in de meeste landen verplicht. We hebben voor u een overzicht gemaakt welke documenten u waar nodig heeft. Lees hier meer over welke documenten u in welk land nodig heeft als u met uw boot naar het buitenland gaat.