Laag lager laagst… Heeft u uw hypotheekrente al vastgezet?

hypotheekrente

Hoe vaak heeft u al gehoord dat de rente nu historisch laag staat? Of dat het nu de tijd is om uw rente voor minimaal 10 jaar vast te zetten? En tóch willen we het nog eens benadrukken en uitleggen.

Uw rentevastperiode

Bij het afsluiten van uw hypotheek kunt u uw hypotheekrente voor een bepaalde periode vastzetten. Dat kan een lange periode zijn of een korte. Hoe lang u uw hypotheekrente vastzet is afhankelijk van uw situatie. De rente die u kiest bepaalt voor een groot deel uw maandelijkse woonlasten. Hoe langer u deze vastzet hoe meer zekerheid u heeft over uw woonlasten. Voor deze zekerheid betaalt u meer hypotheekrente dan voor een korte rentevastperiode. Stel dat u maximaal leent, dan is het verstandig om een rentevastperiode van tien jaar of langer te nemen. Een korte rentevastperiode kan aantrekkelijk zijn in de volgende situaties:

  • U heeft niet het maximale geleend op basis van uw inkomen.
  • U kunt het risico van een rentestijging opvangen omdat uw inkomen dit toelaat of u heeft voldoende eigen vermogen.
  • U bent van plan uw hypotheek geheel of gedeeltelijk af te lossen.

Uw rentevastperiode komt tot een einde

Als uw rentevastperiode bijna afloopt wordt u hierover geïnformeerd door uw hypotheekverstrekker.  U krijgt voor het aflopen van de rentevastperiode informatie over de nieuwe rente en u krijgt een nieuw voorstel van uw hypotheekverstrekker. Omdat de rente nu erg laag is, wordt vaak het advies gegeven om de rente voor een langere periode vast te leggen.

TIP: Verdiep u ruim voor het aflopen van uw rentevastperiode in de rentetarieven. Zo kunt u het voorstel van uw hypotheekverstrekker beter beoordelen.

Het kan zijn dat een andere hypotheekverstrekker u een lagere rente kan aanbieden. Meestal kunt u boetevrij uw hypotheek oversluiten bij het aflopen van de rentevastperiode.

TIP: Laat u door ons informeren over de oversluitmogelijkheden na (of tijdens) uw rentevastperiode.

Uw hypotheekverstrekker adverteert met een lagere rente

In Nederland geldt het zogenaamde éénsporig rentebeleid. Dit houdt in dat er geen verschil mag zijn tussen de hypotheekrente die nieuwe klanten krijgen en de rente die u als bestaande klant krijgt bij het aflopen van uw rentevastperiode. Voorwaarde is wel dat er sprake moet zijn van een vergelijkbaar risicoprofiel. Uw risicoprofiel is afhankelijk van de waarde van uw woning en uw inkomen in verhouding tot de hoogte van uw (uitstaande) hypotheek.

TIP:  Ga samen met ons na of uw hypotheekverstrekker de laagste rente aanbiedt.

Rekenvoorbeeld: Het is een kleine moeite om het aanbod van uw huidige bank te vergelijken met de laagste rente in de markt. Hoewel het onwaarschijnlijk lijkt, kan het verschil gemakkelijk 1% per jaar bedragen en dan gaat het, jaar in jaar uit om een heleboel geld. Om precies te zijn bespaart u in 10 jaar 30.000 euro bij een hypotheek van 300.000 euro.

TIP: een hypotheekofferte is over het algemeen (slechts) 3 maanden geldig. U kunt nu een offerte opvragen en de rente-ontwikkeling ondertussen nog even aankijken.

Lage hypotheekrente niet vastzetten

Bent u inmiddels al lekker gemaakt over de lage rente? Het kan zijn dat een lage hypotheekrente niet gunstig is voor uw hypotheek.  Als u een (bank)spaarhypotheek heeft, is een lage rente juist ongunstig.  Dit komt omdat de hypotheekrente bij een (bank)spaarhypotheek gekoppeld is aan de rente die wordt vergoed over de spaarpot. Een lagere hypotheekrente levert een lagere rentevergoeding op over het spaargeld. U moet dan extra geld inleggen om het gewenste bedrag bij elkaar te sparen. De lage rente is leuk voor uw hypotheek, maar niet voor uw spaarrekening.

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.