Boot kopen

Een boot kopen, waar moet je allemaal aan denken?

Het vaarseizoen is begonnen. Heeft u een nieuwe boot op het oog? Lees dan hier waar u allemaal aan moet denken voordat u een boot kopen gaat.

1. Laat een aankoopkeuring uitvoeren

Een boot kopen is makkelijk. Een goede boot kopen is lastiger. Er kunnen altijd dingen zijn die u zelf over het hoofd ziet, of helemaal niet kunt zien bij het aankopen van een nieuwe boot. Een scheepsexpert kan u helpen om een goed beeld te krijgen van de staat waarin de boot zich verkeert. Bijvoorbeeld of er achterstallig onderhoud is geweest op de boot. Is er misschien een aanvaring geweest? Met speciaal meetapparatuur kijkt de expert de boot volledig voor u na, zodat u niet voor verrassingen komt te staan. De scheepsexpert controleert of er sprake is van inwatering van romp en dek. Dit is belangrijk punt om toekomstige delaminatie of osmose te voorkomen.

Naast inzicht krijgen in de staat van onderhoud van uw toekomstige boot , kan een aankoopkeuring ook betekenen dat u misschien nog wat kunt onderhandelen over de prijs die u voor de boot betaalt als uit het rapport achterstallig onderhoud of een schade blijkt. Of helemaal van de koop kunt afzien als de schade te groot is.

2. Ligplaats regelen voor uw boot

Heeft u al een besluit gemaakt waar uw boot komt te liggen? Als u aan het water woont geen probleem, maar als dat niet zo is, zult u toch om u heen moeten kijken voor een geschikte ligplaats. Check welke havens en werven er bij u in de buurt liggen. Het is verstandig om goed te informeren, er zijn veel prijsverschillen bij verschillende jachthavens. Houd bij de keuze van ligplaats rekening met het gewenste vaargebied. Vanaf waar wilt u voornamelijk varen, en is dat makkelijk bereikbaar vanaf uw jachthaven?

boot kopen

3. Vervoer

Een boot kopen is gelukt. Nu wilt u de boot graag op de door u gekozen ligplaats hebben. Hoe gaat u de boot vervoeren van de plaats waar de boot nu ligt naar waar u de boot wilt hebben? Via het water, kan het met een boottrailer of heeft u speciaal vervoer nodig? En hoe is dat verzekerd? Vervoer over de weg is verzekerd binnen de bootverzekering, op een voor de boot geschikt vervoermiddel. Een boottrailer is vaak gratis meeverzekerd bij de bootverzekering, mits de boottrailer is opgegeven. Als uw boot groter is en niet met een gewone boottrailer kan worden vervoerd, dan schakelt u een speciaal vervoerbedrijf in om de boot te verplaatsen. Er zijn transportbedrijven die hier in gespecialiseerd zijn, bijvoorbeeld Van de Wetering.

4. Bootverzekering

Zorg ervoor dat u een bootverzekering afsluit voordat u de boot verplaatst. Zodra de boot voor 100% is betaald, bent u officieel eigenaar. Overweeg als het even kan om een volledig casco dekking te nemen. Stel dat u een motorstoring krijgt en u onverhoopt tegen een brug aan vaart. Daar kunt u niets aan doen, maar dan is het in ieder geval wel verzekerd. Bij alleen een WA verzekering niet.

5. Voer preventief en achterstallig onderhoud uit

Laat eventueel achterstallig onderhoud direct uitvoeren. Overweeg ook om preventief al wat onderdelen te vervangen die binnenkort aan vervanging toe zijn. Controleer bijvoorbeeld verstagingen, laat deze tijdig keuren door een tuigerij specialist. Ook onderhoud op de manchet van de saildrive (rubberen pakking tussen romp en schroef) is belangrijk. Volg de richtlijnen van de leverancier voor vervanging. Als de manchet van de saildrive lek raakt gaat er meestal wel een motoralarm af, maar als u te laat bent en een schade krijgt kan een maatschappij uw schade afwijzen omdat u niet heeft gehandeld als goed huisvaarder.

6. Plezierige vaart!

Boot kopen gelukt en de boot klaar om te varen? Dan onze laatste tip: geniet!